witam,
od niedawna (kilka tygodni) mam problem z wykrywaniem procesów ukrytych przez Online Armor (bieżąca płatna wersja 5.1.1.1395).
Od czasu do czasu komp (Win XP Home SP3 updatowany na bieżąco) sie zawiesza na pewien czas (coś około minuty, może
chwila dłużej), po czym OA produkuje info o wykryciu ukrytego procesu - to jest np. karta WiFi, Outlook Express, itd.
(czyli zaufane programy). Ostatnio pojawiły się ogólne spowolnienia działania instalacji różnych programów (z wyłączonym
OA instalacja jest błyskawiczna), windows explorera, kasowania plików, itd.
Dodałem do wyjątków w OA wszystkie programy antymalware'owe, które mają rezydenta, i sytuacja z ostatnio wymienionymi
problemami znacznie się poprawiła, ale te dłuższe zawieszenia i potem info o hidden process nadal są, i tym razem pojawiają się
np. programy antymalware dodane do wyjątków. Oczywiście można wyłączyć tę opcję w Programs -> Options, ale nie o to chodzi,
tym bardziej, że wszystko działało OK jeszcze kilka tygodni temu (czyli chyba jakaś niedawna aktualizacja skomplikowała sytuację).
Może poinformować o tym developera programu (Christiana)?
problem z 'hidden processes detection'
Started by wojtek, Jan 22 2012 05:00 AM
6 replies to this topic
Posted 22 January 2012 - 05:00 AM
Posted 22 January 2012 - 02:25 PM
Witaj,
Czy masz zainstalowaną najnowszą wersję OA? Czy w Programs masz jakieś wpisy oznaczone jako untrusted? Jeśli tak, warto dodać znane aplikacje jako trusted.
Jeśli masz ochotę poinformować o tym deweloperów, proponuję skontaktować się bezpośrednio z http://support.emsis...r/2527-andrewf/. To deweloper odpowiedzialny za OA - przygotuj logi debugowania
.
Czy masz zainstalowaną najnowszą wersję OA? Czy w Programs masz jakieś wpisy oznaczone jako untrusted? Jeśli tak, warto dodać znane aplikacje jako trusted.
Jeśli masz ochotę poinformować o tym deweloperów, proponuję skontaktować się bezpośrednio z http://support.emsis...r/2527-andrewf/. To deweloper odpowiedzialny za OA - przygotuj logi debugowania
Translator of Emsisoft :)
Posted 22 January 2012 - 11:43 PM
OK, dzięki za odpowiedź
mam najnowszą wersję, aktualizacja co godzinę.
odhaczyłem Hidden processes detection, i wszystko działa OK;
na razie tak zostawię, bo ta opcja nie jest dla mnie aż taka ważna,
a w wolnej chwili może spróbuję znów ją włączyć i dodać debugowanie,
tak jak napisałeś
odhaczyłem Hidden processes detection, i wszystko działa OK;
na razie tak zostawię, bo ta opcja nie jest dla mnie aż taka ważna,
a w wolnej chwili może spróbuję znów ją włączyć i dodać debugowanie,
tak jak napisałeś
Posted 14 February 2012 - 11:58 AM
może dodam, że po aktualizacji do nowej wersji (5.5.0.1557) problem nie występuje, tzn. mam zaznaczoną opcję Hidden processes detection,i wszystko działa OK (nie ma zawieszeń systemu)
Posted 14 February 2012 - 03:16 PM
Cieszę się
, ale czy zgłaszałeś problem deweloperom?
Posted 16 February 2012 - 10:12 PM
nie, w poprzedniej wersji odhaczyłem tę opcję, bo stwierdziłem, że nie jest ona najistotniejsza;
poza tym, dodałem różne programy ochronne (które mam) do exclusions, i teraz wszystko jest OK;
niektóre z nich mogły robić bałagan, tak mi się wydaje, a nawet jestem pewien, że się gryzły
(zwłaszcza od jakiegoś czasu)
poza tym, dodałem różne programy ochronne (które mam) do exclusions, i teraz wszystko jest OK;
niektóre z nich mogły robić bałagan, tak mi się wydaje, a nawet jestem pewien, że się gryzły
(zwłaszcza od jakiegoś czasu)
Posted 17 February 2012 - 01:58 PM
W OA zawsze zawrto dodawać inne programy zabezpieczające do listy wykluczeń. Zwiększa to niezawodność i wydajność systemu.
Pozdrawiam,
Adam
Pozdrawiam,
Adam
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users