ulisses

EIS problem

8 posts in this topic

Od około tygodnia (ostatniej dużej aktualizacji programu) mam problem z EIS.
Po włączeniu komputera praktycznie za każdym razem wyświetla mi się komunikat, że któryś z modułów nie jest zainstalowany lub nie można go znaleźć. Proszą o ponowne przeinstalowanie programu. Przeinstalowałem program już z 2 razy ale nie rozwiązało to problemu. 
Od jakiegoś czasu pomijam ten komunikat i aktualizuję program. Po aktualizacji wszystko wraca do normy.
Proszę o podpowiedź, co należny zrobić, żeby EIS załączał się poprawnie przy uruchamianiu komputera.
Mój system to 7 32 bit.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ulisses,

Dziękuję za kontakt ze wsparciem technicznym firmy Emsisoft.

Czy byłaby możliwość otrzymania zrzutu ekranu, prezentującego wspomniany komunikat o błędzie?

Jakie dokładnie moduły są nieaktywne po uruchomieniu systemu?

Dodatkowo chciałbym przyjrzeć się bliżej Pana systemowi, dlatego chciałbym Pana poprosić o wygenerowanie logów.

Proszę pobrać i uruchomić Farbar Recovery Scan Tool (FRST) Program można pobrać z tej strony. (Należy pobrać program zgodny z posiadaną wersją Windows 32-bit lub 64-bit.)

Proszę pobrać i uruchomić Farbar Recovery Scan Tool (FRST:

1. Proszę kliknąć dwukrotnie, aby go uruchomić. 

2. Podczas uruchomienia wyskoczy okno z powiadomieniem, klikamy "Tak". 

3. Proszę kliknąć przycisk "Skanuj".

4. Farbar Recovery Scan Tool stworzy następujące dzienniki:
FRST.txt
Addition.txt

Uzyskane raporty proszę umieścić w kolejnym swoim poście, wybierając opcję "More Reply Options".

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za zamieszczone zrzuty. Pracujemy już nad poprawką, która powinna rozwiązać ten problem, z brakiem możliwości załadowania modułów ochrony. Wersja Beta, powinna być dostępna niedługo.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu wczorajszym wydaliśmy wersję beta, która powinna rozwiązać powyższy problem.
 
Aby pobrać wersję Beta, należy wykonać poniższe czynności:
1. Proszę otworzyć Emsisoft Internet Security.
2. Przechodzimy do "Ustawienia" w prawym górnym rogu.
3. Klikamy "Aktualizacje", który znajduje się po środku.
4. Proszę w polu "Kanał aktualizacji" wybrać kanał "Beta". Klikamy "Tak".
5. Proszę kliknąć teraz "Aktualizuj teraz" w prawym górnym rogu.
6. Następnie zostanie Pan poproszony o ponowne uruchomienie systemu Windows.
7. Teraz wszystkie moduły ochrony powinny uruchamiać się już bez problemu.
 
Czy po aktualizacji Beta problem ustąpił?
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualizacja Beta rozwiązuje problem.
Po aktualizacji Beta a następnie restarcie PC problem znika.
Powrót do stabilnych aktualizacji /restart PC problem wraca.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopóki nie zostanie wydana wersja stabilna, sugeruję Panu pozostanie przy wersji Beta, by nie pozostawać bez aktywnej ochrony.

1

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dniu wczorajszym wydaliśmy stabilną wersję oznaczoną numerkiem 12.5.2, która rozwiązuje powyższy problem. Może Pan teraz powrócić ponownie do stabilnego kanału aktualizacji.

Jeżeli w czymś mógłbym jeszcze pomóc, zapraszam do ponownego kontaktu.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.